Giardia

Giardia is een ééncellige parasiet die kan voorkomen in de darm van de mens en een groot aantal dieren. Wanneer een hond besmet is met Giardia, worden er oöcysten (eitjes) uitgescheiden in de ontlasting.

Komt een andere hond in contact met deze oöcysten en vindt opname via de mond plaats dan kan deze hond ook geïnfecteerd raken met Giardia. De oöcysten komen via de mond terecht in de darm. Ze ontwikkelen zich tot trofozoieten.

Deze trofozoieten zijn in het bezit van een soort zuignap waarmee ze zich vasthechten aan de darm. De trofozoieten scheiden weer nieuwe oöcysten uit die via de ontlasting overal in de omgeving terechtkomen.

Giardia zien we in perioden steeds vaker voorkomen bij honden die les hebben bij de hondenschool, dit houdt niet in dat ze dit bij de hondenschool oplopen! Zoals je hierboven kon lezen, krijgt je hond het binnen door aan ontlasting van een besmette hond te ruiken. Dus elke wandeling met je hond loop je in principe de kans dat je hond het krijgt

Wat zijn de symptomen van Giardia?

Dit kan uiteraard per hond verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Diarree
  • Gele ontlasting
  • Slijmerige ontlasting
  • Buikkrampen
  • Gasvorming
  • Braken 
  • Verlies aan eetlust
  • Doffe vacht

 

De Giardia-infectie manifesteert zich met variërende diarree van verschillende intensiteit, vaak met slijm of bloed. Braken en gebrek aan eetlust kunnen ook voorkomen

Hoe wordt een hond besmet met giardia?

Met Giardia besmette honden, of ze hier nu ziek van zijn of niet, verspreiden de Giardia via de ontlasting. Op deze manier komt de parasiet in de omgeving. De eitjes van Giardia zijn direct besmettelijk voor andere dieren. Giardia overleeft buiten het lichaam van een dier of mens.

Op plekken buiten waar veel honden komen zijn bijna altijd Giardia parasieten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • uitlaatplaatsen
  • Parken
  • terreinen van hondenverenigingen
  • Kennels
  • verontreinigde drinkplaatsen kunnen ook een besmettingsbron zijn, bijvoorbeeld vijvers of plassen.
Wat doen als ik Giardia vermoed bij mijn hond?

Zodra je merkt dat het gedrag van je hond anders is dan anders (zie symptomen hierboven) dan kan je de dierenarts bellen en vragen of ze een ontlasting test willen doen. Dit doen ze met ontlasting van 3 dagen, je vangt elke dag een beetje ontlasting op en op de 3e dag breng je dit naar de dierenarts assistente voor de test. 
Wacht hier niet te lang mee, diarree komt vaak voor bij honden maar ze kunnen vrij snel uitdrogen en zieker worden.

Mocht de test positief zijn, krijg je hond een anti biotica kuur van een paar dagen, deze werkt in de regel vrij snel en je hond zal snel opknappen van de giardia. 

Als mijn hond besmet is, wat moet ik dan doen?

Omdat Giardia erg besmettelijk is, voor mens en dier, hou je je hond uit de buurt van andere honden. De parasieten zitten niet alleen in de ontlasting maar kunnen ook in de vacht zitten van de hond. Dit houdt ook in dat je de periode van de medicatie NIET mag trainen bij de hondenschool.

Laat ons altijd weten dat je hond besmet is met Giardia zodat we dit kunnen vermelden in de app groep om de andere cursisten op de hoogte te brengen. 

Was kleden en kussens waar de hond ligt goed uit om 90 graden om zo de parasiet eruit te halen. Denk er ook aan dat je regelmatig je handen wast als je je hond hebt aangeraakt, want de hond kan jou ook besmetten! 

Kan ik trainen met mijn hond die niet besmet is?

Heeft je hond wel klachten, maar de test is negatief, mag je er vanuit gaan dat hij geen giardia heeft. Je zou dan in principe mogen trainen, maar ……. heeft je hond nog wel klachten zoals diarree of overgeven en zit hij zichtbaar niet lekker in zijn vel? Dan blijf je natuurlijk thuis die week. Welzijn van je hond is hierin vele male belangrijker dan trainen bij de hondenschool. 

Wat doen wij als hondenschool hieraan?


– Wij zorgen er altijd voor dat er vers drinkwater is voor de honden. 
– Wij zien er op toe dat ontlasting altijd wordt opgeruimd door de baas! overal hangen poepzakjes. De prullenbak wordt 1 x per week geleegd. 
– Mocht een hond diarree hebben, wordt dit opgeruimd door de baas, maar wordt de plek ook nagespoeld met water en zetten we er een krukje of speciekuip overheen om te markeren.
– Het gras wordt – indien het weer het toelaat – elke week kort gemaaid

 

Wat is de incubatietijd van Giardia?


De incubatietijd is 6 tot 13 dagen. Het kan dus even duren voordat je hond symptomen kan krijgen. 

 

Herbesmetting


Helaas kan een dier zichzelf weer besmetten met het virus. Je kunt wat dingen proberen om herbesmetting te voorkomen:

  • de omgeving van de anus regelmatig met een lichte zeepoplossing te wassen (vergeet geen handschoenen aan te doen)
  • je hond te wassen met speciale shampoo (je dierenarts kan deze voorschrijven)
  • de voer en waterbakken te ontsmetten met speciale desinfectiemiddelen
  • plekken waar je hond zit schoon te stomen/desinfecteren
  • manden, kleding en dekens van je hond op minimaal 60 graden wassen

 

Breng ons altijd op de hoogte!

Omdat Giardia zo besmettelijk is, moet je ons altijd laten weten als je hond besmet is.
Wij zullen dit in de app groepen vermelden en mensen er op wijzen dat een hond uit hun groep (of andere groep) besmet is met de bacterie.

Wij geven de overige cursisten de keus of ze wel of niet komen die week. Ondanks onze voorzorgsmaatregelen en acties kunnen wij nooit garanderen dat er geen besmetting is op het veld. Uiteraard doen wij onze best alles schoon te hebben en te houden.

Volg ons op social media

Contact

info@hondenmaatje.nl

06 13 11 09 06